fredag den 20. maj 2022

Opiumskrigen af R. F. Kuang

 Anmeldelse 1 ud af 5 stjerner 

Overdrivelser, stræberkultur og euforiserende stoffer - Det bliver et nej tak herfra.

I den første halvdel af bogen foregår handlingen primært omkring skolearbejdet. Hovedperson Rin er enten ved at læse op til en vigtig optagelsesprøve eller studere på akademiet. I denne del af bogen har jeg et alvorligt problem med fremstillingen af stræberkulturen. Rin er fra starten af bagud med lektierne, da hun modsat sine jævnaldrende ikke har gået i skole siden 3 års alderen. Det kompenserer hun for, ved at læse op i 2 år stort set uden søvn. Fx så brænder hun sig selv med et lys, hvis hun er ved at fald i søvn. 

På akademiet så passer regnskabet med døgnet timer simpelthen ikke, idet de almindelige studier beskrives som alt opslugende og alligevel så læser Rin mere end de andre, hun aflevere flere opgaver end de andre, hun træner flere timer end de andre og hun meditere i timevis osv. Kun i de få situationer hvor Rin modtager ros fra sine lærere, så synes hun selv at hun har gjort det godt nok 😔 Det sender et noget uheldig billede til læseren om, at man skal knogle sig selv halvt til døde, hvis man vil blive anerkendt. 

Bogen har derudover en abnorm mængde af overdrivelser, fx "han var højere end almindelige mænd, mindst 3 meter høj", "en trænet kriger kunne slå 4 soldater, han kunne let slå 10" osv osv. Jeg gik fuldstændig død i de mange bøjninger af god, bedre, bedst, bedre endnu, allerbedst osv

2. halvdel af bogen er primært fokuseret omkring krig. Det er blodigt og grusomt - som krig jo er, og det fungerer i starten rigtig godt. Men forfatteren vælger at krydre fortællingen med, at brugen af euforiserende stoffer er hovedpersonen adgang til guderne og sine guddommelige kræfter 🤯 Et absolut No Go i en ungdomsbog (i min vurdering)

Mod slutningen af bogen bliver beskrivekserne af krigens rædsler for voldsomme til min smag - kogte spædbørn, timelange voldtægter af kvinder og børn og menneskespisende hunde er blot nogle af eksemplerne.

Jeg ved at bogen har fået masser af rosende anmeldelser. Men herfra bliver det et klart Nej tak.

- Yvonne 

Bogen er udgivet på forlaget Falco og er modtaget som et anmeldereksemplar. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Vindmageren af Maja Lunde

 Anmeldelse 5 ud af 5 stjerner  Venskab, krig, tilgivelse og barndom er nogle af emnerne i fortællingen. Det er tunge emner, men med den ret...