onsdag den 28. august 2024

Madame Bovary af Gustave Flaubert

 Anmeldelse 3 ud af 5 stjerner

Takket være #klassikerbogklubben på Instagram så har jeg i 2024 fået læst væsentligt flere klassiker end jeg normalt gør. Fælleslæsningen kan holde modet oppe, når bogens handling ikke kan ;-) og det var netop tilfældet med Madame Bovary.

 Emma (Madame Bovary) er langt hen af vejen et tåbeligt pigebarn som drømmer om alt det hun ikke kan få, uden at lægge mærke til den lykke som skæbnen har hende forundt. Hun lever et komfortabelt liv med en lidt kedelig ægtemand (som elsker hende højt), en husholdning med råd til det meste (uden at det dog er ekstravagant), gode venner (som dog er mere almindelige, end egentlig spændende at være sammen med), en sund datter (som hun ikke formår at holde særligt meget af) osv. 

Emma kunne have været lykkelig, hvis blot hun stoppede op og sætte pris på livet, men hun er som sagt en drømmer. Emma drømmer som stor kærlighed og hun eftertragter materielle goder uden at tænke over hvorfor. Hun forelsker sig og forbruger penge, uden nogensinde at finde lykken heri.

Handlingen i bogen går flere gange i ring og Emma gentager sine handlemønstre uden at bliver klogere. Jeg savner karakterudvikling hos hende. Derudover så formår forfatteren ikke (og det gælder både for Emma, hendes mand, apotekeren, elskeren, m.fl.) at få skabt et billede af hele mennesker. De bliver mere beskrevet som arketyper, uden af man som læser kommer ind bagved og får en forståelse for deres ageren.

En middel læseoplevelse.

- Yvonne

Bogen er udgivet på forlaget Gyldendal. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Carl og Dulla og alle løgnhistorierne af Carl Quist Møller

 Anmeldelse 4 ud af 5 stjerner Bogen handler om bydrengen Carl der bliver sendt på bondegårdsferie på Venø. Her møder han Dulla.  Denne bog ...