torsdag den 4. marts 2021

Jordens Søjler af Ken Follett


Anmeldelse 3 ud af 5 stjerner

Jeg elsker denne her historie og hader skrivestilen. Hvorfor forfatteren har valgt, at pakke en fuldstændig fremragende fortælling om almindelige menneskers liv i 1100-tallet England, ind i en mindre lærebog i arkitektur, forstår jeg simpelhen ikke.

Først til historien som jeg synes rigtig godt om: Vi følger Tom Bygmester og hans familiens liv. Tom drømmer om at bygge en katedral, men livet er hårdt og både hungersnød og død rammer. Efter at Tom´s første hustru er død, møder han Ellen. Ellen er en kraftfuld karakter. Hun siger sin mening og elsker og hader med stor lidenskab. Hun frygter hverken kirken eller magtfulde mænd.

Ellen har en søn Jack, og Tom har en søn Alfred og en datter Martha. Lige så dygtig og lærenem som Jack er, lige så brovten og rædselsfuld er Alfred. Tom kan ikke se dette, og drengene vokser op side om side som både brødre og rivaler.

Aliena er datter af en jarl, men hendes far falder i unåde hos kongen og Alienas familie mister sine ejendomme og rigdom. Aliena må lide meget igennem bogen, bl.a voldtægt, fattigdom og overfald. Aliena skal derudover forsøge at forsørge sin uduelige bror. Ligesom med karakteren Ellen, så er Follett en mester ud i at skrive en stærk kvindefigur med masser af evner og mod. Det er en fornøjelse at følge Alienas kamp i det mandsdomineret samfund.

Og så til grunden til at dette aldrig bliver en bog jeg vil anbefale andre at læse: Bogen er en mursten på små 1000 sider, og der er mange lange, tunge og temmeligt kedelige beskrivelser af kirker, bygninger og byggeteknikker. Jeg medgivet, at Follett efter alt at dømme har research emnet til bunds. Det hele virket yderst gennemarbejdet - men for mig ødelægger det læseoplevelsen.

- Yvonne

Bogen er udgivet på forlaget Cicero. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Hævneren fra Helheim af Arne Lindmo

 Anmeldelse 2 ud af 5 stjerner Ada, Tara og Tobias er tilbage og historien starter lige på og hårdt med action i form af en blodig kamp mod ...